Hoe te Besparen met een Condensatieketel: Radiatoren en Vloerverwarming

Een condensatieketel is een efficiënte manier om je huis te verwarmen en kan je helpen om aanzienlijk te besparen op je energierekening. Maar hoe werkt het precies en hoe kun je het meeste uit je systeem halen? In deze blogpost kijken we naar de twee meest voorkomende verwarmingssystemen - radiatoren en vloerverwarming - en geven we tips over hoe je kunt besparen met elk van deze systemen.

De Werking van een Condensatieketel

Een condensatieketel werkt door zoveel mogelijk warmte te benutten die vrijkomt bij de verbranding. Zoveel zelfs dat de rookgassen veranderen van een gasvormige staat naar een vloeibare staat, dit heet “condenseren”. Dit proces is zeer efficiënt, omdat de warmte die normaal verloren zou gaan in een traditionele ketel, nu wel wordt benut.

Het unieke aan een condensatieketel is dat hoe lager je de temperatuur van het CV-water maakt, hoe meer deze condenseert en hoe meer je bespaart. Dit komt doordat bij lagere temperaturen er meer condensatie optreedt, wat betekent dat er meer warmte wordt gerecupereerd. Dit is vooral voordelig bij systemen zoals vloerverwarming, die op lagere temperaturen werken.

Door de thermostaat permanent een paar graden lager te zetten, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Maar dit hoeft niet altijd ten koste te gaan van je comfort. Hieronder zijn enkele tips voor elk systeem om te kunnen besparen zonder je comfort op te geven.

condensatieketel

foto: Vaillant condensatieketels

Radiatoren

Radiatoren werken door warm water door metalen panelen te laten stromen, die de warmte vervolgens afgeven aan de lucht in de kamer. De sleutel tot het besparen van energie met radiatoren is het regelen van de temperatuur.

  • Zet de temperatuur van het ketelwater op maximaal 60°C. Dit zorgt ervoor dat de ketel meer tijd krijgt om te condenseren.

  • zorg dat er geen lucht op het de radiatoren zit, hierdoor werken ze on-efficiënt, en ga je uiteindelijk meer verbruiken. (PS: ontluchten van radiatoren is een bonus bij elke onderhoud!)

  • Het is belangrijk om te weten dat het in de winter niet zuinig is om de temperatuur 's nachts meer dan 3°C te laten zakken, tenzij deze gedurende meer dan 14 uur aan een stuk is gezakt. Dit komt omdat het opwarmen van een koude radiator meer energie kan kosten dan het op een constante, lagere temperatuur houden.

  • Zorg er ook voor dat je radiatoren niet worden geblokkeerd door meubels, zodat de warmte vrij kan circuleren.

  • Kijk zeker of de lamellen van de radiatoren vrij van stof zijn voor een verbeterde doorstroming van lucht.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een zeer efficiënte manier om je huis te verwarmen, omdat de warmte van de vloer opstijgt en de hele kamer verwarmt. Bovendien werkt vloerverwarming op lagere temperaturen dan radiatoren of convectoren, wat kan leiden tot energiebesparingen.

  • Om het meeste uit je vloerverwarming te halen, is het belangrijk om de juiste vloerbedekking te kiezen. Tegels en steen zijn bijvoorbeeld goede geleiders van warmte, terwijl tapijt de warmte kan isoleren.

  • Het is niet goed om de temperatuur te laten zakken met meer dan 1°C vanwege de lage temperaturen in het systeem, de tijd die nodig is om op te warmen, en het krimpen en uitzetten van de vloer bij elke afkoeling/opwarming.

vloerverwarming

foto: Vasco vloerverwarmingssystemen

Temperatuurverschillen

Het belangrijkste verschil tussen deze systemen is de temperatuur waarmee ze werken. Radiatoren werken meestal op hogere temperaturen (tussen 60-80°C), terwijl vloerverwarming op lagere temperaturen werkt (rond 35-45°C). Dit komt omdat de warmte bij vloerverwarming over een groter oppervlak wordt verspreid, waardoor het efficiënter is en daardoor een lagere temperatuur nodig heeft.

Conclusie

Of je nu radiatoren of vloerverwarming hebt, er zijn manieren om energie te besparen met je condensatieketel. Het belangrijkste is om je systeem regelmatig te onderhouden en de temperatuur goed te regelen. Met deze tips kun je comfortabel blijven en tegelijkertijd besparen op je energierekening.